ECO-VOLUNTARI ÎN MUNȚII BUCEGI
Asociaţia Chindia Jurasic Park implementează în perioada 29 aprilie – 31 august 2024, în parteneriat cu Organizația Națională „Cercetașii României” – Filiala „Aventura” Pitești, cu finanţare din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, proiectul „ECO-VOLUNTARI ÎN MUNȚII BUCEGI”.
Scopul proiectului este stimularea participării tinerilor, cu domiciliul în minim 4 judeţe, la proiecte și activități non-formale educative de mediu și voluntariat, specifice turismului montan specializat.
Obiectivele proiectului sunt:
O1. Creșterea gradului de informare privind oportunitățile de participare și implicare în activități educative de mediu și voluntariat specifice turismului montan specializat care formează sau dezvoltă competențe și abilități sociale și de incluziune, dar și competențe practice specifice;
O2. Oferirea oportunităţii de participare și implicare a tinerilor în activități educative de mediu specifice turismului montan specializat, care formează sau dezvoltă competențe și abilități sociale și de incluziune, dar și competențe practice specifice.
În acest context, în perioada 6 mai – 16 iunie 2024, se va organiza o campanie de informare și recrutare a beneficiarilor, desfășurată în minim 10 unități de învățământ, pentru ca ulterior, în două serii de tabără,15-19 iulie 2024 și 12-16 august 2024, un număr de 80 de tineri din țară, coordonați de monitori ai asociaţiei, să fie implicaţi în activităţile teoretice şi practice ale unei tabere tematice de educație și voluntariat de mediu pentru tineret, care se va organiza în Munții Bucegi cu cazarea participanților pe valea Ialomiței, în zona Padina. Pe parcursul taberei, tinerii vor fi implicați în următoarele activități: atelier teoretic – educație pentru protecția mediului și voluntariat în turismul montan specializat (marcajele turistice din România, arii naturale protejate – Parcul Natural Bucegi, floră și faună montană, materiale și echipamente în turismul montan specializat), remarcare traseu turistic, ecologizare zonă turistică, concurs pe echipe cu probe specifice: teste teoretice, drumeţie montană, orientare turistică, cățărare tip manșă, coborâre în rapel, montare cort etc.
Proiectul va contribui, astfel, la formarea și dezvoltarea de competențe și abilități sociale și de incluziune, responsabilizarea față de protejarea mediului înconjurător, lucrul în echipă, abilități de a găsi soluții la diferite probleme, formarea și dezvoltarea de competențe practice specifice (orientarea cu busola, montarea unui cort, parcurgerea de trasee tematice și colectarea de date, recunoașterea speciilor de plante), precum și reducerea riscului de producere a evenimentelor neplăcute sau accidentelor montane în rândul tinerilor beneficiari.
Posta Nicolae
Preşedinte ACJP, coordonator proiect
Partajează acest conținut:
Lasă un răspuns