ARTIȘTII ECOLOGI

ARTIȘTII ECOLOGI

Primăvara a sosit, iar activitățile programului ”Școala verde” sunt în plină desfășurare!

În săptămâna care a trecut, Liceul de Arte ”Bălașa Doamna” din Târgoviște a derulat în parteneriat cu Asociația Ecologică Floare de Colț, în perioada 2-4 aprilie 2025, proiectul ”ARTIȘTII ECOLOGI”. Având ca scop atragerea elevilor în practicarea activităţilor ecologice, a ecoturismului şi a turismului specializat sau de agrement, în condiţii de deplină siguranţă cu respectarea şi protejarea mediului înconjurător, proiectul se încadrează în programul ”Natura ne învață primii pași în viață”.

Activitățile proiectului s-au desfășurat în munții Bucegi și Leaota, beneficiind de ospitalitatea primitoarelor gazde de la Casa D`Oica, la limita Parcului Natural Bucegi, arie naturală protejată despre care elevii clasei a VI-a B, coordonați de inimoasele profesoare Irina Stan și Cătălina Cătărea au avut ocazia să afle lucruri interesante și folositoare.

În prima zi, o drumeție pe valea Doica le-a deschis tinerilor pofta de mișcare și acțiune. Cu această ocazie, au învățat lucruri noi, despre flora și fauna montană, despre marcajele turistice, dar mai ales au avut ocazia să verifice direct ”pe teren”,  cât de util este echipamentul montan, precum bocancii, rucsacul sau pelerina de ploaie. La întoarcere, tinerii s-au mobilizat pentru o amplă acțiune de ecologizare, în această zonă în care turiștii sunt extrem de rari, dar lucrătorii forestieri prezenți mereu aici, nu sunt prea grijulii cu natura. După masa de prânz, o cățărare pe stânca de la Gâlma, le-a pus la încercare curajul, o parte dintre ei reușind să-și învingă teama de înălțime.

A doua zi, cu forțele refăcute, au plecat din nou la drum, de astă dată pe Valea Ialomiței, coloana vertebrală a munților Bucegi. La capătul drumului, îi aștepta proba cea mai spectaculoasă, coborârea în rapel cu asigurare. Vârsta fragedă nu i-a împiedicat deloc să facă față cu bine și acestei provocări. După amiaza a fost dedicată unui concurs de desene, prin care participanții și-au exprimat în culoare, trăirile. Focul de tabără, în acorduri de chitară a completat în mod plăcut activitățile zilei.

Ultima zi a fost dedicată tehnicilor de orientare. După un atelier teoretic despre orientarea cu busola și fișa, a urmat concursul propriu zis, în care cele șapte echipe s-au întrecut contra cronometru, în descoperirea posturilor, cu ajutorul indiciilor și reperelor. La final de proiect, toată lumea a primit diplome de participare și un cântec de despărțire, cu promisiunea că ne vom revedea, la o nouă acțiune în mijlocul naturii!

Cu această etapă, cu numărul 126, programul ”Natura ne învață primii pași în viață” a depășit numărul de 6000 de participanți, de-a lungul celor 16 ani de activitate a Asociației Ecologice Floare de Colț.

Ileana Bocanciu

Președinte AEFC

Partajează acest conținut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *