ECO-VOLUNTARI ÎN MUNȚII BUCEGI

ECO-VOLUNTARI ÎN MUNȚII BUCEGI

Asociaţia Chindia Jurasic Park implementează, în perioada 29 aprilie – 31 august 2024, în parteneriat cu Organizația Națională „Cercetașii României” – Filiala „Aventura” Pitești, cu finanţare din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, proiectul „ECO-VOLUNTARI ÎN MUNȚII BUCEGI”. Scopul proiectului este stimularea participării tinerilor, cu domiciliul în minim 4 judeţe, la proiecte și activități non-formale educative de mediu și voluntariat, specifice turismului montan specializat.

Obiectivele proiectului sunt:

O1. Creșterea gradului de informare privind oportunitățile de participare și implicare în activități educative de mediu și voluntariat specifice turismului montan specializat care formează sau dezvoltă  competențe și abilități sociale și de incluziune, dar și competențe practice specifice.

O2. Oferirea oportunităţii de participare și implicare a tinerilor în activități educative de mediu specifice turismului montan specializat, care formează sau dezvoltă  competențe și abilități sociale și de incluziune, dar și competențe practice specifice.

În perioada 6 mai – 16 iunie 2024 a fost organizată o campanie de informare și recrutare a beneficiarilor, desfășurată în 4 județe (Dâmbovița, București-Ilfov, Brașov și Prahova), în 12 unități de învățământ sau în parteneriat cu ONG-uri, după cum urmează: Școala Gimnazială ”Coresi” Târgoviște, Universitatea ”Valahia” din Târgoviște, Școala Gimnazială ”Radu cel Mare” Târgoviște, Colegiul Economic ”Viilor” București, Colegiul Național ”Spiru Haret” București, Colegiul Național ”Matei Basarab” București, Fundația ”Sportis” Târgoviște, Școala Gimnazială Iedera, Liceul Teoretic ”I. C. Vissarion” Titu, Colegiul Național ”Andrei Șaguna” Brașov, Școala Profesională Germană Kronstadt Brașov, Școala Gimnazială Gura Vitioarei-Prahova. Ca urmare a prezenței în școli a reprezentanților ACJP, cei peste 300 de elevi și 30 de profesori implicați au avut ocazia să afle detalii despre acest proiect, dar și să participe interactiv la ore speciale de educație montană în care s-au făcut prezentări despre echipamentul  montan individual sau colectiv (de vară sau de iarnă), marcajele turistice montane, arii naturale protejate, pericole în munți sau tehnici de parcurgere a traseelor.

În urma acestor prezentări efectuate în școli, vor fi selectați 80 de tineri, care vor participa la două serii de tabere în perioadele 15-19 iulie 2024, respectiv 12-16 august 2024, în Munții Bucegi, zona Padina. Pe parcursul acestor tabere, ei vor fi implicați în următoarele activități: atelier teoretic – educație pentru protecția mediului și voluntariat în turismul montan specializat (marcajele turistice din România, arii naturale protejate – Parcul Natural Bucegi, floră și faună montană, materiale și echipamente în turismul montan specializat), remarcare traseu turistic, ecologizare zonă turistică, concurs pe echipe cu probe specifice: teste teoretice, drumeţie montană, orientare turistică, coborâre în rapel, montaj cort. Proiectul va contribui, astfel, la formarea și dezvoltarea de competențe și abilități sociale și de incluziune, responsabilizarea față de protejarea mediului înconjurător, lucrul în echipă, abilități de a găsi soluții la diferite probleme, formarea și dezvoltarea de competențe practice specifice (orientarea cu busola, montarea unui cort, parcurgerea de trasee tematice și colectarea de date, recunoașterea speciilor de plante), precum și reducerea riscului de  producere a evenimentelor neplăcute sau accidentelor montane în rândul tinerilor beneficiari.

Vă așteptăm pe cărările Bucegilor!

Posta Nicolae

Preşedinte ACJP, coordonator proiect

Partajează acest conținut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *