COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ

Nr.2472/25.06.2024

                                              HOLA, SEVILLA 2024 – EDIȚIA A III-A

Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

In perioada 10-17 iunie 2024 s-a desfășurat la Sevilla – Spania, Tabăra Internațională de Creație Artistică cu titlul ,,HOLA, SEVILLA 2024 – EDIȚIA A III-A’’, proiect finanțat de Departamentul Românilor de Pretutindeni, acțiune ce a vizat promovarea cu ajutorul artelor plastice a patrimoniului material si imaterial al Andaluziei (Sevilla, Almonte, Lepe), încurajarea dialogului intercultural, perfecționarea și îmbogățirea experienței artiștilor implicați, întărirea capacitații organizaționale a Consulatului General al României la Sevilla cu lucrări de o reala valoare si expresivitate – 30 de lucrări.

Cu acesta ocazie, a avut loc promovarea artelor plastice în rândul copiilor români cu vârste intre 6 si 15 ani prin workshopurile ținute impreună cu comunitățile din Almonte, Lepe si Sevilla si printr-o expoziție de final de tabără. Materialele inscripționate si tipărite (șepci, calendare A3, calendare A5, carți poștale, afișe) au condus la dezvoltarea educației permanente de tip comunitar oferind posibilități de exprimare plastică tuturor segmentelor școlare, indiferent de vârstă și nivel de pregătire.

Obiectivele specifice au fost :

  • organizarea Taberei Internaționale de Creație Artistică în Andaluzia, impreuna cu românii din Sevilla, Almonte și Lepe, în perioada 10 -17 iunie 2024, ca modalitate de dezvoltare a competențelor artistice pentru participanți si omagiere a patrimoniului material si imaterial de o frumusețe unică din cele trei comunități de români.
  • organizarea de workshopuri cu cele trei comunități (Sevilla, Almonte și Lepe), cu participarea copiilor cu vârste cuprinse intre 6 si 15 ani și implicarea acestora în actul artistic.
  • îmbogățirea patrimoniului Consulatului General al României la Sevilla cu 15 lucrări înrămate, de mare valoare artistică, si 15 lucrări selectate și înrămate din workshopuri.
    • realizarea unei expoziții cu vernisaj, la finalizarea taberei la Oficina Municipal de   Turismo de Santiponce.
    • realizarea unor materiale de promovare a rezultatelor taberei – Calendare si cărți poștale pe anul 2025 cu imaginile lucrărilor de pictură.

Grupurile țintă ale proiectului au fost :

  • artiștii invitați, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din țară, artiști de talie internațională – 5 persoane;
    • elevii din cele trei comunități (Sevilla, Almonte, Lepe), cu vârste cuprinse intre 6 și 15 ani, dar si fratii și surorile, cat și mamicile care s au implicat adhoc în actul artistic, prin punerea la dispoziție a materialelor necesare – 60 de copii si 15 adulți;
    • participanții la vernisajul de la Oficina Municipal de Turismo de Santiponce – 60 de persoane;
    • vizitatorii expoziției de la Oficina Municipal de Turismo de Santiponce – 100 de persoane, pana la data de 25 iunie 2024;
    • elevii români din cele trei comunități (Sevilla, Almonte si Lepe), cu vârste cuprinse intre 6 si 15 ani, care au primit șepci inscripționate – 45 de copii;
    • românii iubitori de artă ca posesori ai calendarelor de perete A3 și calendarelor de birou A5 – 100 de persoane inclusiv persoane din instituțiile partenere;
    • românii iubitori de artă ca posesori ai cărților poștale – 300 de persoane inclusiv persoane din instituțiile partenere;
    • reprezentanții mass-media participanți la evenimentele de promovare si diseminare din proiect;
    • societatea civilă română și spaniolă în general – prin informarea periodică și publicitatea făcută de echipa de management a proiectului.

Rezultatele proiectului au fost urmatoarele :

  • o tabără realizată în perioada 10 –17 iunie 2024, cu cei cinci pictori din România, impreuna cu românii din regiunea Andaluzia (Sevilla, Almonte, Lepe);
    • 45 de șepci inscripționate realizate și distribuite;
    • 30 de pânze dimensiunea 70 x 50 si 60 x 50 distribuite pictorilor participanți în tabără;
    • 45 de pânze dimensiunea 50 x 40 si 45 de pensule distribuite copiilor la workshopuri;
    • realizarea unei expoziții cu vernisaj, la finalizarea taberei la Oficina Municipal de Turismo de Santiponce;
    • 50 bucăți calendare de perete A3, 50 bucăți calendare de birou A5 si 300 de bucăți cărți poștale, realizate si distribuite;
    • îmbogățirea patrimoniului Consulatului General al României la Sevilla cu 15 lucrări înrămate, de mare valoare artistică, si 15 lucrări selectate și înrămate din workshopuri.
    • două comunicate de presă distribuite, afise.

Acest eveniment este organizat de Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din

România în parteneriat cu Consulatul General al României la Sevilla și Filiala de pictură București a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Perioada de derulare a proiectului este 12 mai – 12 iulie 2024 și dispune de o finanțare din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni în valoare de 43.567 lei.

Prin obiectivele proiectului, activitățile și rezultatele finale, se realizează promovarea imaginii României în țara prietenă – Spania, in regiunea Andaluzia, cu precădere în cadrul comunităților de români.

Românii din Spania reprezintă o comunitate mare și diversă, care aduce contribuții valoroase în diferite domenii ale societății spaniole. Proiectul nostru a oferit o imagine corectă a României în comunitățile din Spania, în speță romanilor din Sevilla, Almonte și Lepe.

Artele și, în special, artele vizuale au promovat din totdeauna cel mai eficient imaginea României în țări prietene și în special în diaspora românească.

          Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România își are sediul în România – Bulevardul Calea Domnească, Nr. 208, Municipiul Târgoviște, județul Dâmbovița. Telefon 004 0743 555 099, e-mail: alziar_ro62@yahoo.com.

Partajează acest conținut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *