Revelionul montaniarzilor, pe crestele Bucegilor!
La începutul fiecărui an calendaristic, montaniarzii dâmbovițeni grupați în jurul Asociației Chindia Jurasic Park organizează, în parteneriat cu Asociația Ecologică Floare de Colț, o acțiune simbolică numită, în ultima vreme, „Revelionul montaniarzilor”, prilej de a urca la munte și de a deschide sezonul de drumeție.
Tura din acest an s-a ținut în perioada 10-12 ianuarie 2025 și a cuprins câteva acțiuni practice, pe cărările înzăpezite ale Bucegilor. Astfel, vineri 10 ianuarie, în condiții de iarnă (zăpadă de vreo 30-40 cm, viscol relativ puternic pe zona finală) 15 montaniarzi au urcat pe muntele Zănoaga, în zona numită Podul cu Florile, locul unde se află (desigur, în condiții de vizibilitate bună) cel mai amplu punct de belvedere al crestelor și văilor Bucegiului. După acest prim efort, a urmat o ciorbă fierbinte la cabana Bolboci acolo unde primitoarele gazde, Nina și Doru Nache ne așteaptă mereu cu brațele deschise și cu sufletul cald! În aceeași seară, s-a mers la cazare, la Centrul Cultural Misionar unde ne-am pregătit echipamentul pentru turele din ziua următoare, alături de alți 10-12 prieteni veniți în a doua parte a zilei.
Fiindcă se anunța vreme friguroasă și ceva vânt în zona alpină, prima echipă formată din 5 montaniarzi, echipați complet pentru astfel de ture grele, a plecat la ora 7,30 spre vârful Omu, urcând pe valea Obârșiei (marcaj Bandă albastră) în ritm alert. A doua echipă, formată din 7 montaniarzi, a urcat cu telecabina Peștera – Babele (pentru a câștiga altitudine), a parcurs clasicul Platou al Bucegilor (marcaj Bandă galbenă) pentru a ajunge și ei (doar 3 din 7) la cota maximă (vârful Omu – 2507 m). În ciuda unei prognoze dure, vremea a fost însorită, dar în zonele de gol alpin, vântul a suflat cu putere „ajutând” la atingerea unor „temperaturi resimțite” de minus 15-17 grade. Cei rămași în tabără au făcut câteva trasee mai scurte (spre Șaua Strunga, spre Peștera Ialomiței) sau săniuș pe pantele mai domoale din bazinetul Padina, apoi au trecut la activități culinare așteptând înfrigurații drumeți cu o bunătate de ciorbă și un vin fiert. Seara a însemnat și un moment de bilanț al anului trecut, dar și un moment de lansare oficială a unui nou proiect, TOP 70, adică cucerirea în anul 2025 a 70 de vârfuri (nu contează înălțimea lor), fie din țară, fie din străinătate!
În armonii de chitară, ziua s-a încheiat alături de vechii montaniarzi și de noua generație care ne urmează, atât în tabere, cât și în drumețiile noastre.
Un start bun la început de an, un an în care vom încerca să ducem, în continuare, simbolurile României, ale județului Dâmbovița, ale Cetății Târgoviștei, pe creste de poveste!
Nicolae Posta
Președinte ACJP
Partajează acest conținut:
Lasă un răspuns