Cometa anului observată cu succes de o echipă românească

Cometa anului observată cu succes de o echipă românească

Patru astronomi și astrofotografi români (dintre care doi din Târgoviște) participă zilele acestea în insula La Palma din arhipelagul Canare la expediția organizată de Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM), cu suportul local al dr. Ovidiu Văduvescu, astronom din La Palma.

Scopul principal al expediției îl constituie observarea cometei C/2024 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) care în perioada aceasta a ajuns la cea mai mică distanță  de Soare (periheliu), urmând ca pe 12 octombrie să treacă la cea mai mică distanță de Pământ (70.6 mil. km). De asemenea, în cadrul expediției vor fi sesiuni de astrofotografie a obiectelor cosmice și a fenomenelor astronomice accesibile din această locație cu cer curat și negru.

În perioada 28 septembrie – 6 octombrie cometa se vede dimineața în crepuscul, fiind accesibilă însă din emisfera sudică și de la latitudini mai mici din emisfera nordică. Din România nu se poate vedea bine în această perioadă pentru că răsare pe cerul foarte luminos al dimineții.

Cometa, care ne vizitează pentru prima dată, a fost descoperită pe 9 ianuarie 2023 de Purple Mountain Observatory din China și independent pe 9 februarie 2023 de o stație din Africa de Sud a sistemul ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), caracteristicile ei fiind puțin cunoscute. Predicțiile arătau că poate ajunge să fie o cometă spectaculoasă. Însă în vara acestui an strălucirea cometei a început să scadă, indicând o posibila fragmentare a nucleului și implicit dispariția cometei. După câteva săptămâni însă strălucirea ei a reînceput să crească, fiind apoi invizibilă, pe cer aflându-se în dreptul Soarelui, devenind din nou vizibilă începând cu sfârșitul lunii septembrie.

Echipa românească, condusă de Valentin Grigore, președinte SARM, și din care fac parte Liviu Rabac (astrofotograf experimentat din Bacău) și mai tinerii Justin David (Târgoviște) și Eduard Panait (București), a reușit să observe cu succes cometa din insula La Palma care face parte din arhipelagul Canare. Locul de observare a fost special ales deoarece întrunește condiții ideale de observare. Insula se află la latitudini mai sudice (28 de grade și 40 de minute latitudine nordică), iar zona este protejată de poluarea luminoasă, pe insulă aflându-se cea mai mare rețea de telescoape din emisfera nordică și cel mai mare telescop din lume. Expediția nu beneficiază de suport financiar.

Până în prezent cometa a fost observată și fotografiată cu succes în fiecare noapte/dimineață cu echipamente speciale, parte aduse de participanții la expediție, parte asigurate de dr. Ovidiu Văduvescu. Echipa va reveni în țară pe parcursul zilei de sâmbătă, 5 octombrie.

Cometa nu va mai putea fi observată apoi timp de circa o săptămână deoarece va trece pe cer foarte aprope de Soare, urmând ca din data de 12 octombrie să se mute pe cerul de seară, fiind accesibilă și de la latitudini mai nordice. Dacă va continua să evolueze ca până acum și nu vor apărea suprize, cum ar fi fragmentarea sau dezintegrarea, cometa se va putea observa și din România începând cu seara zilei de 12 sau 13 octombrie, urcând tot mai sus pe cer, dar depărtându-se tot mai mult de Pământ, astfel încât în câteva zile strălucirea ei va scădea semnificativ. Sperăm totuși să avem parte de o evoluție frumoasă a cometei, care să fie vizibilă cu ochiul liber, devenind astfel acesibilă publicului larg.

Vom reveni cu informații!

Valentin GRIGORE

Partajează acest conținut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *