NICULEȘTII ÎN NATURĂ

NICULEȘTII ÎN NATURĂ

În perioada 2-6 septembrie 2024 s-au derulat activitățile practice ale taberei tematice „NICULEȘTII ÎN NATURĂ”, activitate finanțată de Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență, schema de granturi PNRAS – Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, în cadrul proiectului ”PNRAS ȘCOALA GIMNAZIALĂ NICULEȘTI”. Programul de educație turistică montană a fost  implementat de Asociația Ecologică Floare de Colț, iar beneficiarii direcți ai acestui program au fost 30 de elevi premianți, însoțiți de profesorii lor (Prof. Iuliana Zagoneanu, Prof. Anca Dumitru, Prof. Adrian Oprea), coordonați de monitori din cadrul asociației.

Activitățile s-au desfășurat pe Valea Ialomiței, la confluența sa cu afluenții Rătei și Raciu, adică la limita dintre masivele Bucegi și Leaota, într-un cadru natural deosebit, iar participanții s-au bucurat de binecunoscuta ospitalitate a Centrului de Agrement Căprioara, partener de nădejde al Asociației Ecologice Floare de Colț în desfășurarea proiectelor și programelor sale.

În prima zi, după câteva jocuri de cunoaștere, elevii împărțiți în trei echipe (”Viperele” – ”Viperele veninoase sunt mereu victorioase”, ”Vulturii” – ”Ciorile cad, vulturii zboară” și ”Urșii” – ”Câinii latră, ursul trece”) au participat la o primă drumeție pe Valea Doicii, o vale sălbatică și plină de mister, tributară și ea râului Ialomița, în zona  Hidrocentralei Moroeni – Gâlma, vale pe care au învățat să descopere și să recunoască urme de animale, inclusiv pe cele de urs.

În ziua a doua, fiind într-o zonă plină de monumente tehnice (Hidrocentrala Dobrești – 1932, Hidrocentrala Moroeni – Gâlma – 1955, Banda rulantă Lespezi – Lotul 4 – 1975) tinerii au parcurs o veche potecă ascunsă, mai puțin cunoscută turiștilor, plecând din valea Ialomiței, până la captarea de pe pârâul Raciu. De asemenea, ei au primit informații despre obiectivele pe lângă care au trecut, li s-au arătat marcajele turistice, dar și cele specifice Parcului Natural Bucegi sau rezervațiilor pe care le-au străbătut.

După amiază, a urmat lecția teoretică despre folosirea busolei și a fișei de orientare, apoi proba practică, constând într-un alert concurs de orientare sportivă, cu busola, folosind fișe cu vize și repere. Oboseala zilei și-a spus cuvântul, somnul venind în sfârșit, după câteva jocuri de cabană, desfășurate în curtea taberei Căprioara.

Dimineața zilei de miercuri a fost alocată activităților desfășurate în tabără: parcurgere de „mână curentă” cu folosirea alternativă a lonjelor, coborâre în rapel pe pantă abruptă și coborâre în rapel cu asigurare, pe suprafață verticală, în alternanță cu atelierul de montaj corturi. Tinerii și-au învins teama și au participat cu entuziasm la aceste probe, încurajându-se reciproc sau încercând să-și dovedească măiestria, într-un timp cât mai scurt la montajul de cort. După-amiază, o echipă mai restrânsă a urcat în cățărare liberă pe stânca de la Gâlma, pentru a admira de sus, priveliștea asupra taberei și a hidrocentralei.

Ziua de joi a fost cu siguranță cea mai palpitantă, deoarece elevii au experimentat tehnica coborârii pe coardă cu asigurare, de astă dată la o stâncă adevărată, de circa 20 m. Ultimele temeri au fost înfrânte și, încurajându-se reciproc, ”nicouleștii” au fost cu adevărat la înălțime și de această dată, iar seara, în jurul tradiționalului foc de tabără au răsunat glasuri cristaline, pe acorduri de chitară. Premianți la școală, premianți și în mijlocul naturii!

Ultima zi, vineri, a fost una a bilanțului: clasamente, diplome, dulciuri, fotografii, multe îmbrățișări și promisiuni de revenire în zona montană, în aer liber pentru a trăi experiențe inedite, de neuitat, în mijlocul naturii.  După cinci zile, pline de activități multiple (prezentări teoretice, dar și concursuri sau drumeții), elevii Școlii Gimnaziale Niculești au revenit pe meleagurile natale cu un nou bagaj de cunoștințe primit în cadrul unor lecții non-formale, în aerul curat al muntelui.

Bocanciu Ileana

Preşedinte AEFC, coordonator activități

Partajează acest conținut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *