Instrumente de astronavigație la Târgoviște
Expoziție și atelier de lucru în cadrul Festivalului Național de Astronomie pentru Tineret
Marți, 3 octombrie 2023, de la ora 16, la Muzeul de Istorie Dâmbovița din Târgoviște va avea loc vernisajul expoziției „Orientarea după stele. De la Gnomon și Astrolab la Sextant”, urmat de un atelier de lucru susținut de comandor Vasile Chirilă, curatorul expoziției.
Evenimentul face parte din programul Festivalului Național de Astronomie pentru Tineret, organizat de Societatea Astronomică Română de Meteori și finanțat de Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Municipiului Târgoviște.
Expoziția conține instrumente din dotarea navelor, în special instrumente de navigație, dar și hărți cu bolta cerească pentru identificarea celor 57 de stele folosite în navigația astronomică. Sunt prezente replici ale unor instrumente de astronavigație confecționate de curatorul expoziției (clepsidra, cadranul solar, cadranul stelar, gnomonul, astrolabul, kamalul, quadrantul nautic, quadrantul pentru observații solare, quadrantul semicruce, quadrantul arcului încrucișat, cross stafful, back stafful), dar și instrumente de astronavigație moderne (sextantul și octantul, navisfera, planisfera, instrumente de lucru pe hartă), instrumente de măsurare a timpului, instrumente pentru măsurarea direcțiilor pe mare, instrumente de meteorologie.
În cadrul atelierului de lucru cei prezenți vor avea ocazia să traseze un drum pe hartă, să exerseze folosirea instrumentelor moderne de astronavigație, să învețe cum se folosesc gnomonul, astrolabul, quadrantul sau kamalul, vor afla de ce au nevoie navigatorii pentru a-și determina poziția cu ajutorul aștrilor și vor învăța să măsoare distanțele unghiulare folosind degetele de la o mână.
Instrumentele antice simple și necalibrate, prezentate în detaliu în cadrul expoziției, ne ajută să înțelegem mai bine legile care guvernează mișcarea aștrilor și evoluția cunoașterii umane de-a lungul timpului din antichitate până în zilele noastre. Capacitatea de a utiliza mijloacele simple aflate la îndemâna tuturor, cum sunt gnomonul sau kamalul, a produs cele mai importante descoperiri și a fost un factor care a contribuit la formarea unei gândiri clare capabilă de o conceptualizare creatoare.
Proiectul se adresează elevilor și studenților, dar și vizitatorilor de orice vârstă pasionați de cer și mare. Activitățile principale ale proiectului se concentrează în jurul transferului de cunoștințe și formării de deprinderi pe principiul „a învăța făcând” într-o manieră distractivă.
Expoziția va rămâne deschisă în perioada 3-31 octombrie 2023.
Partajează acest conținut:
Lasă un răspuns