ASTRONOMIE-SPAȚIU-FOTOGRAFIE – ȘCOALĂ DE VARĂ DE EDUCAȚIE NONFORMALĂ

Societatea Astronomică Română de Meteori derulează proiectul ASTRONOMIE-SPAȚIU-FOTOGRAFIE – ȘCOALĂ DE VARĂ DE EDUCAȚIE NONFORMALĂ. Proiectul se va desfășura în perioada 26 iulie – 4 august în localitatea dâmbovițeană Runcu și își propune atragerea către activități în domeniul de vârf al astronomiei și științelor spațiale a 22 de persoane din Târgoviște, județul Dâmbovița și din țară, majoritatea tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani. Participanții vor lua parte la prezentarea publică a expoziției de astrofotografie găzduită de Biblioteca Județeană, iar pe parcursul școlii de vară vor învăța despre:

- bazele astronomiei și explorării spațiului cosmic;

- diferența dintre astronomie și astrologie;

- aportul astronomiei și științelor spațiale în societate, educație, artă, știință, cercetare, economie (orientare în teren și pe hartă, calendarul, navigație, comunicații, agricultură, industrie spațială, cercetarea Universului, explorarea cosmosului);

- poluarea luminoasă și efectele asupra sănătății, mediului, economiei, încălzirii globale, cerului nocturn;

- folosirea hărții cerului și a planisferei;

- explorarea bolții cerului, observarea mișcării aștrilor (Soare, Lună, planete, meteori, obiecte cosmice fixe), identificarea constelațiilor, aflarea punctelor cardinale, măsurarea distanțelor unghiulare, azimut, elevație);

- instrumente astronomice, echipamente, lucrul cu telescopul și luneta;

- observații astronomice prin instrumente optice;

- observarea trecerii Stației Spațiale Internaționale și a sateliților artificiali.

De asemenea, își vor însuși cunoștinte de bază în ceea ce privește tehnica fotografică și interacțiunea acesteia cu domeniul astronomiei și știintelor spațiale.

Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Târgoviște și se desfasoară în parteneriat cu Fundația Județeana pentru Tineret Dâmbovița, Biblioteca Județeană I.H. Rădulescu Dâmbovița, Muzeul de Istorie Dâmbovița si Asociația Ucenicul Astronom din Miercurea Ciuc.

Comenteaza articolul

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.