Tiberiu Mursa

Tiberiu Mursa – românul din Roma

 

Valoarea nu are granițe, nu are decât OMUL și harul de la Dumnezeu. Tiberiu Mursa s-a născut în orașul Luduș – Mureș, în anul 1969. Începând din clasa a VI-a s-a transferat la Liceul de Artă din Tg. Mureș unde și-a continuat studiile până în anii de liceu.

Nemaivând posibiltăți de a-și plăti școala a decis să se întoarcă în orașul natal, Luduș, pentru a-și termina studiile. După absolvirea cursurilor liceale a hotărât să facă pictură monumentală, așa că a plecat la București, unde a făcut pictură bisericească, timp de 6 ani în cadrul Patriarhiei Ortodoxe Române. Nu i-a fost ușor, asta pentru că între timp s-a căsătorit și a venit pe lume primul copil. A trăit cu bursa primită de la școală. După examenele susținute, rezultatele fiind pe măsura talentului său, visa să lase biserici pictate de el prin țară, însă viața l-a făcut să-și caute un alt drum. Așa că... precum mulți tineri după Revoluție, având 25 de ani, a început să viseze la Occident. În acest sens a hotărât să plece în Italia. Soarta a făcut să ajungă la Roma, unde a rămas de altfel, și a prins rădăcini de peste 23 de ani. Și astăzi este tot acolo, iubind tot ceea ce face. Harul cu care a fost înzestrat a făcut să-și poată găsi de lucru, chiar din a treia zi de când a ajuns la Roma. A început lucrul într-un atelier de sculptură, de prelucrat marmură și alte tipuri de piatră (granit, travertin, peperino etc). A fost apreciat de toți pentru munca și seriozitatea sa. În curând a trecut la sculptura în marmură, muncă pe care o face și în prezent. Are sculpturi, basoreliefuri și multe altele în bisericile Romei și localitățile din jurul orașului. Aș enumera doar câteva dintre operele semnate Tiberiu Mursa: San Valentino – Sfântul îndrăgostiților – în marmură de Carrara, înaltă de 3,5 m – amplasată în sensul giratoriu din fața catedralei cu acelați nume din orașul Terni, Madona – sculptură în marmură – bianco siveci, înaltă de 1,20 m – Roma. Tot pentru Terni, pentru intrarea în cimitirul orașului a realizat sculptura Înger cu porumbel în mână, realizată din travertino-romano, de 1,85 m, Il Tritone – sculptură realizată din marmură – pentru Roma, de 1,70, Padre Pio, travertino-romano de 1,80 m, amplasată în piața din localitatea San Polo.

De remarcat Măslinul Păcii din travertino-noce, de 1,50 m, din Verona, cele 14 stații din Via Crucis, în marmură botticino, pentru Roma și multe alte lucrări pentru biserici, altare, diverse ornamente, scări, mozaicuri.

De asemenea Tiberiu Mursa este un bun pictor. Pictura o face în timpul liber – pictură de șevalet, în stil hiper-realist, cu care participă la expoziții personale și de grup, în Italia. A câștigat diverse diplome și premii la concursurile și expozițiile de grup: în anul 2015 și 2016 locul 2 ca artist al anului în Sicilia, premiul Agricento Arte, premiul Ortigia Arte, Vittoria in Arte (...) etc. Premiile au fost câștigate la expozițiile din Torino, Arigento (Sicilia), Roma, Catania. A fost publicat în reviste de cultură și artă din Italia.

În România a participat doar la câteva expoziții de grup și personale, Luduș și Craiova, din cauza faptului că vine doar o dată pe an, în luna august – în concediu. În anul 2016 a fost selecționat printre cei 8 din cei 60 de artiști internaționali pentru Tabăra de sculptură Drumuri Brîncușiene din Craiova, unde tema avută a fost, Adrian Păunescu.

Pe viitor își dorește să meargă concomitent cu aceste două ramuri în artă, scuptura și pictura, să lase în urma sa, atât în Italia – țara de adopție, cât și în România, unde este mai puțin cunoscut, lucrări reprezentative, opere de artă. Timpul scuptează destine, pictează vieți, Tiberiu Mursa este destin și viață.

 

Vali NIȚU

Comenteaza articolul

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.