Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur” – Ediția a 54-a

Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur” – Ediția a 54-a

În seara zilei de 21 octombrie 2021, într-un frumos decor realizat de scenograful Bogdan DOBRE, a debutat Ediția a 54-a a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, în sala de spectacole a Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște.

Datorită situației epidemiologice, evenimentul s-a desfășurat sub restricțiile pandemiei, numărul spectatorilor a fost restrâns, invitații au intrat numai pe baza certificatului verde, păstrându-se distanțarea fizică. Iubitorii romanței au putut urmări desfășurarea evenimentului, în transmisiune directă la TVR 3.

Festivalul Național de Romanțe a debutat, sub bagheta dirjorului Ștefan Cigu, cu orchestra  ,,Dor românesc”. În continuare a fost interpretată o romanță de cei doi prezentatori ai evenimentului, Miruna Ionescu și Silviu Biriș. Apoi au urcat pe scenă: Liliana Beciu, Cluj-Napoca; Ana Maria Stănoaia, Timișoara; Nicoleta Rădinciuc, Slobozia; Manuel Bălănică, Cernavodă; Gabriela Anca Șeicaru, Brașov; Elena Dragomir, Târgoviște; Anișoara Popescu, Craiova; Daiana Berbec, Târgoviște; Ana Bragari, Chișinău; Lavinia Bîrsoghe, Craiova; Darius Divian Iordănescu, Timișoara; Valentin Borșu, Canada; Cristina Bugnar, Bistrița; Petruț Richard Dorobanțu, Pucioasa.

Juriul: Eugen Doga, președinte de onoare; Matilda Pascal Cojocărița, interpretă de romanțe, director artistic Ansamblul „Dor românesc”; Marian Stârcea, compozitor, director artistic Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” Chișinău; Ileana Vieru, interpretă de romanțe; -Antoniu Zamfir, director Opera Română Craiova; Paul Surugiu- FUEGO, interpret de muzică ușoară și romanțe; Daniela Vlădescu, interpretă de romanțe, manager Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța; Mihai Irimia, artist liric, director artistic Opera Brasov; Alina Mavrodin Vasiliu, interpretă de romanțe, director artistic al Festivalului „Crizantema de Aur”.

Prin Caietul de Sală, primarul municipiului Târgoviște, Daniel-Cristian STAN și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu ȘTEFAN au transmis mesajul instituților pe care le reprezintă:

Daniel Cristian STAN: „Ediția a 54-a a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” reprezintă un îndemn la rezistență prin cultură, transmis în fiecare an din cetatea istorică a Târgoviștei. Pornit din inițiativa unor reputați oameni de cultură dâmbovițeni, în anul 1968, Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur” a devenit, de peste jumătate de secol, o emblemă culturală de mare prestigiu pentru municipiul Târgoviște și județul Dâmbovița, o adevărată bijuterie pe blazonul cetății noastre, o oază de spiritualitate, de eleganță, de rafinament artistic, dar și un exemplu de determinare demn de urmat, pentru a contribui împreună la salvgardarea patrimoniului cultural național în care strălucește romanța românească.

Cu fiecare ediție a festivalului, provocările noastre ca organizatori au devenit tot mai mari, fiindcă și vremurile pe care le trăim adaugă noi dificultăți în realizarea unor astfel de mari evenimente muzicale naționale. Și totuși… prin forța Romanței de a ne uni spiritual în onoarea moștenirii culturale de excepție pe care a oferit-o Târgoviștei, dar și prin determinarea unor oameni de cultură târgovișteni care luptă pentru ca acest festival să adauge noi ediții de succes în istoria sa excepțională, iată că ne străduim să nu întrerupem tradiția festivalului de a fi organizat anual la Târgoviște.

Eforturile noastre au conferit festivalului prestigiul de a fi cel mai longeviv eveniment muzical din România, respectat și admirat pe plan național și internațional, a cărui istorie minunată este reflectată și în Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște.

Ne bucură și ne onorează faptul că festivalul nostru a fost inclus în acest an în programul evenimentelor muzicale de interes internațional pentru UNESCO, cu prilejul celebrării a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO.

Considerăm că este de datoria noastră să ținem aprinsă la Târgoviște o flacără a culturii naționale și a patrimoniului românesc, pe care sperăm să o ducă mai departe tânăra generație de interpreți și compozitori valoroși de romanță. Le urez bun venit în Cetatea Romanței și mult succes în ediția a 54-a!”

Corneliu ȘTEFAN: „ «Crizantema de Aur», acest fenomen muzical național care a fost creat inspirat la Târgoviște în anul 1968, a devenit prin dăruire și statornicie, prin credință și profesionalism, un simbol cultural al municipiului Târgoviște și al județului Dâmbovița.

Este deja unanim recunoscută și respectată puterea spirituală cu care acest festival, dedicat Romanței, a unit mari conștiințe ale neamului românesc, devenind un reper cultural în România. Avem toată prețuirea pentru inițiatorii acestui eveniment muzical național care au oferit municipiului Târgoviște o bijuterie ce strălucește pe harta culturală a județului Dâmbovița și a României.

La rându-ne, ne-am străduit și în acest an, în ciuda multor restricții și neajunsuri financiare, să ne aducem contribuția la organizarea ediției a 54-a a acestei remarcabile sărbători a romanței românești, onorată de mari artiști români, modele de urmat pentru tânăra generație de interpreți care urcă pe scena istorică a Festivalului Național „Crizantema de Aur” de la Târgoviște, cu emoție și cu speranța confirmării talentului, a muncii și a respectului pentru romanța românească, gen muzical de patrimoniu național.

Totodată, doresc să-mi exprim satisfacția că instituția pe care o reprezint a contribuit la înființarea, în anul 2017, a Muzeului «Casa Romanței» din Târgoviște.

Din anul 2019, Muzeul «Casa Romanței» din Târgoviște a intrat oficial în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”, demonstrând, pe plan național și internațional, că reprezintă o adevărată ambasadă a culturii la Târgoviște, datorită evenimentelor inițiate și realizate în colaborare cub Centrul Cultural pentru UNESCO Târgoviște și cu Federația Europeană a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO.

Astfel, Consiliul Județean Dâmbovița, se străduiește să onoreze istoria excepțională a romanței românești și să-i omagieze, atât pe cei care au slujit-o de-a lungul anilor, cât și pe actualii oameni de cultură, pentru dragostea, talentul și dăruirea cu care au onorat scena festivalului «Crizantema de Aur»”.

Vali NIȚU

 356 Vizualizari totale,  2 Vizualizari astazi

Print Friendly, PDF & Email
Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *